Hoe start je een seizoenstafel?

Help! Hoe start ik een seizoenstafel?

Regelmatig krijg ik de vraag hoe je een begin kunt maken met een seizoenstafel/jaarring. Goed nieuws; het is niet zo heel erg lastig.

In deze korte blog geef ik je tips om het maken van een seizoensplekje laagdrempelig te maken en om eigenlijk meteen, na het lezen van deze blog, te kunnen starten.

Stap 1. Kies een plekje waar je het seizoens-plekje wil vormgeven. Dit kan op de eettafel zijn (wij gebruiken zelf een houten taartplateau als ‘tafel’ waar alles op staat. Maar het kan ook in de vensterbank zijn, op een vrij stukje boekenplank of zelfs de salontafel) Het hoeft geen enorme plek te zijn. Een seizoensplekje kan heel klein zijn ( zie foto)!


Stap 2. Gebruik een fijne ondergrond. Bijvoorbeeld een dienblad, een mooie houten boomschijf of de prachtige plankjes van Eentje van Margo (klik hier) of van KlompMaakt (klik hier) . Zulke artikelen vormen een heel fijne basis waar je steeds weer op terug kan vallen. Deze producten helpen je om héél snel en eenvoudig iets moois neer te zetten. Ook een jaarring kan een mooie basis zijn; in de jaarring kun je jaarring-stekers zetten die passen bij het seizoen/gelegenheid. Deze zijn binnenkort te koop in de webshop!

Stap 3. Kies een mooie ansichtkaart [ Klik hier ] die past bij het seizoen. Of gebruik een prentenboek als bijpassend plaatje. Dit geeft meteen al veel sfeer en een fijne basis om op verder te werken. In de webshop kun je mooie beukenhouten kaart-houders vinden [ klik hier]  óf je kunt een steker aanschaffen waar je een kaart in kunt schuiven [ klik hier ] In het plankje van KlompMaakt zit al een standaard gleuf waar je een ansichtkaart in kunt schuiven. Héél handig!

Stap 4. Decoreer het plekje met dingen die bij het seizoen passen. Ga eens lekker naar buiten. Verzamel wat mooie bloempjes, eikeltjes, dennenappels etc. om bij de seizoenstafel te leggen, zo maak je het plekje echt levend. In de webshop kun je kleine vaasjes vinden om een madeliefje in te zetten { klik hier ] of een mooi groen takje uit de tuin. Samen opzoek gaan naar iets uit de natuur is heel erg leuk én heel erg leerzaam. Zo leren de kinderen wat bij welk seizoen hoort en krijgen ze beter inzicht in het jaar.

Stap 5. Mis je nog wat gezelligheid? Je kunt er een mooi kaarsje bij zetten [ klik hier] , of een paar houten diertjes uit de speelgoedkast van je kind. Een mooie doek in een kleur passend bij het seizoen kan ook voor nét dat beetje gezelligheid zorgen. Ook een klein slingertje of mooi lint doet al veel met het beeld dat je neer wil zetten. Als kers op de taart zou je ook de seizoenskaartjes & maandkaartjes neer kunnen zetten; deze laten zien welke maand het is én welk seizoen het is. Zo maak je het helemaal af.

Stap 5. Geef aandacht aan de seizoenstafel.
Als je dit allemaal hebt gedaan en je plekje is zoals je hem wil hebben; hou de tafel levend. Het is juist mooi als de tafel altijd in beweging is. Leg er dingen bij, haal dingen weg. Zoek nieuw groen als het andere groen is uitgebloeid of wissel eens van ansichtkaart of afbeelding. Je kunt ook naar de bibliotheek gaan om boeken te zoeken bij het huidige seizoen, ook dat geeft de kinderen (en jezelf) inspiratie om de seizoenstafel te veranderen of nieuw leven in te blazen.

Stap 6. Dingen verzamelen is leuk.
Het laten groeien van je seizoenstafel-collectie is leuk. Spaar leuke dingen bij elkaar, koop bij een bijzondere gelegenheden een mooie steker of spreek met jezelf af dat je elk seizoen twee stekers & ansichtkaarten mag uitzoeken. Zo wordt de collectie steeds diverser en zul je zien dat het steeds leuker wordt én steeds meer gaat leven. 

 
Stap 7. Gebruik de seizoenstafel voor seizoenen maar ook bij speciale gelegenheden. 
Bij speciale gelegenheden is het heel leuk om je seizoenstafel in dat thema aan te kleden. Denk hierbij aan een verjaardag, oud en nieuw, pasen of koningsdag. 

Veel plezier, 
lieve groet Janneke 

PS:  Je kunt bij ons allerlei dingen vinden om je seizoenstafel te beginnen / uit te breiden.

Hieronder een overzichtje van de basisproducten die je kunt aanschaffen bij ons!


– Seizoensplankjes 
– Maandkaartjes / seizoenskaartjes
– Ansichtkaarten 
– Kaarsjes & een kaarshoudertje
– Keramieken jaarring stekers 
– Diverse stekers 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *