Duurzaam feestvieren

Duurzaam feesten ; Hoe maak je van je kind zijn/haar verjaardag een duurzaam feestje?


Slingers, ballonnen, toeters, plastic bekers, een thema-ballonnenboog; tegenwoordig zijn er prachtige pakketten beschikbaar voor elke verjaardag. Van Peppa Pig- tot ridder thema; alles is te krijgen. Maar; hoe duurzaam zíjn zulke feestjes? En hoe kun je van verjaardagen toch een onvergetelijke dag maken zónder al dat eenmalige plastic & al die wegwerp artikelen?

Ik bespreek in deze blog de volgende onderwerpen:


#01Duurzaam versieren
#02Duurzaam trakteren
#03Duurzaam cadeaus geven & vragen
#04Hoe maak je een beginnetje?

[ Foto: Cath’s glas ; een vlaggenlijn van glas!]


In deze blog wil ik jullie wat praktische verantwoorde tips geven omtrent duurzaam feesten.
En ik zal je alvast een paar ondernemers aandragen die perfect passen bij dit onderwerp. 

Belangrijk: Deze blog bevat géén gesponsorde content.

Onderwerp #01 Duurzaam Versieren

‘Maak een échte verjaardag traditie ; duurzaam versieren is namelijk véél meer dan alleen duurzaam bezig zijn. Het is bouwen aan traditie, herinneringen & herkenning’Kinderen hechten waarde aan tradities. Elk jaar andere versiering is natuurlijk op de dag zelf leuk, maar wéten dat de prachtige tas met slingers weer van zolder mag is misschien nóg wel leuker. Mijn moeder had elk jaar dezelfde versiering en ik vond dat als kind écht prachtig. Want die versiering hing eens per jaar speciaal voor mij in de woonkamer. En de pret van ‘De mooie stoelversiering is morgen speciaal voor mij’ was altijd een groot onderdeel van mijn verjaardags herinnering.

Ik heb hieronder een aantal ideeën voor je op papier gezet om je te helpen een traditie te creëren.

Maak het zelf!
– Ben je goed (óf vind je het leuk) achter de naaimachine? Maak zelf een slinger! Je zou een herinnerings-slinger kunnen maken van allerlei stofjes. Rompertjes waar de gaatjes of vlekken in zitten vormen de perfecte basis voor de 1ste verjaardags-slinger. Anders belanden de kapotte rompers in de vuilnisbak; nu hergebruik je de stof voor een slinger die jáááááren meegaat. Wat mooi is aan een herinneringsslinger is dat je elk jaar 1 of een aantal vlaggetjes kunt toevoegen. Lievelings t-shirt van je zoon kapot? Bewaar hem voor zijn verjaardagsslinger. Heb je geen kapotte t-shirts? Ga dan lekker samen naar de kringloop of stoffenwinkel en neus eens tussen de rest-couponnen stof. Er liggen vaak zúlke leuke stofjes in die rest-bakken. Je kunt ervoor kiezen om samen de stof te zoeken voor het nieuwe vlaggetje. Je kunt er ook voor kiezen om je zoon/dochter te verrassen. ‘Wat zou mama dit jaar aan de slinger hebben gemaakt?’ is natuurlijk een héél leuke vraag waar kinderen zich al vooraf op kunnen verheugen. Je slinger groeit dus élk jaar, net zoals je kind!

Koop het zelf!
Zelf niet zo handig? Of weinig tijd? Er zijn te gekke ondernemers die prachtige versieringen maken speciaal voor de verjaardag.  Bijvoorbeeld ‘Met Groen Fatsoen’. Ze maakt van oude ‘afgeschreven’ wollen dekens prachtige slingers & verjaardags-kronen. Een verjaardagskroon draagt ook perfect bij aan een traditie. Alleen op je verjaardag mag je die kroon dragen dus het is héél speciaal als je hem de hele dag op mag! Investeer in zo’n mooi product. Als de kinderen hier de traditie van in gaan zien zullen ze hem nog héél lang willen dragen. En later, écht heel veel later, kan hij bij eventuele kleinkinderen óók weer uit de oude doos! (Wel even mottenballen bij de wollen kroon indoen om zo het behoud te garanderen!)Ook ‘Cath’s glas’ maakt prachtige versiering; een verjaardagsslinger van glas. Wil je een uniek product? Dan is dit zéker een aanrader. Je kunt zelf de kleurtjes samenstellen. Zo’n bijzondere slinger is elke keer weer een feestje. Tip: Hang hem met zuignapjes aan het raam. Het daglicht valt er dan prachtig doorheen. Vrouwtje Prik maakt ook prachtige slingers van wol-balletjes! Zelf je kleuren kiezen & het feest kan beginnen! (Bekijk de bovenstaande accounts op instagram!)

[ Foto: Met groen fatsoen ; de verjaardagskroon met bijpassende slinger!] 



De jaarring
Wij zijn fan van de jaarring, zéker met verjaardagen. Want hoe fijn is het als de jarige job / jet de jaarring helemaal zelf mag vullen op zijn/haar verjaardag? Maak ook hier een traditie van. Laat hem/haar elk jaar zelf een steker uitzoeken. Of kies er zelf eentje die perfect bij hem/haar past. Leuke tip; schrijf onderop het voetje wanneer de steker is gegeven. Dat zijn zulke fijne herinneringen later. Personaliseer de jaarring met een mooie cijfersteker van bijvoorbeeld ‘Eentje van Margo’ om hem helemaal passend voor de verjaardag te maken. Tip: De getallen 0 t/m 9 vormen een perfecte basis voor verschillende dingen; aftellen, verjaardagen, belangrijke data, getallen leren, etc. Een cijfer is dus langer te gebruiken dan alleen met een verjaardag.Ook Vrouwtje Prik maakt fantastische vilten stekers voor op de jaarring! In overleg kan ze alles maken wat je wenst; goede reden dus om eens aan je jarige job/jet te vragen wat ze mooi zouden vinden!

De naamstekers Cutwerk zijn óók een heel fijne toevoeging aan je jaarring. De naam van je lieverd voor op de jaarring is de kers op de taart, zéker op zijn/haar verjaardag. Ook met andere bijzondere gebeurtenissen zijn deze heel erg goed te gebruiken. (zwemdiploma / rapport / sportprestaties, etc.)

 
  [ Foto’s : Cutwerk ; de naamstekers voor in de jaarring ] 



Ballonnen
Kinderen zijn dól op ballonnen. Maar; ze zijn ook enorm milieu-belastend. Gelukkig is hier een oplossing voor. Op internet zijn diverse duurzame ballonnen te vinden die biologisch afbreekbaar zijn. Ze zijn wat duurder in aanschaf, maar je kunt ze wél met een gerust hart opblazen. Dat vinden wij ook wat waard.

Cadeaupapier
Cadeaupapier is vaak ook voor eenmalig gebruik. Natuurlijk kun je er voor kiezen om zelf cadeaupapier her te gebruiken! Bij netjes uitpakken is dit zéker een heel goede optie.. Je kunt ook duurzaam cadeaupapier kopen met eerlijk papier (van duurzaam hout) / gerecycled papier. Maar ook vrolijke lappen stof vormen een leuke manier om cadeaus te verpakken. (en ben je handig met de naaimachine? Je kunt er ook heel fijne zakken van maken in een paar formaten! Grote stoffen strik eromheen en je kunt de mooiste cadeaus erin verpakken. Bewaar ze bij je duurzame decoratie en je hebt er elk jaar plezier van! (Tip: gebruik grote lappen stof die je bij de kringloop kunt vinden. Oude gordijnen of vrolijke dekbedden vormen een mooie basis voor herbruikbaar-cadeau’papier’.)


Onderwerp #02 Duurzaam trakteren
Trakteren kan ook op een duurzame manier. Hierbij kun je al heel simpel denken aan verpakking-loze (of beperkte) traktaties. Mocht je nou eens wat anders willen i.p.v. lekkers? Wij trakteerden dit jaar op danslinten voor de kinderopvang. Niks te snoepen maar wél heel wat plezier tijdens het dansen. We hebben de traktatie gegeven aan de kinderopvang, dus ze gingen niet met de kindjes mee naar huis, maar zijn op de locatie gebleven. En nu dansen ze regelmatig met die prachtige danslinten. Hoe leuk is dat?

Ook uitdeelzakjes van stof maken die daarna nog perfect meekunnen als etui / knikkerzak / bewaarzak zijn ideaal. Verpak je traktatie dus niet in plastic wegwerp zakjes maar maak er een stoffen feestje van!

Er zijn heel veel geweldige tips op internet te vinden over duurzaam trakteren. Ga eens lekker inspiratie opdoen op Pinterest voor goede ideeën! En heb je nou een heel leuke traktatie gemaakt? Deel je ideeën vooral met ons; dan delen wij ze weer verder met alle volgers.

Onderwerp #03 Duurzaam cadeaus geven & vragen


Cadeaus vragen & geven is ook zo’n topic dat wat aandacht verdient. Want veel verjaardags-tafels vullen zich al vaak met een overload aan cadeaus. En dat is natuurlijk geweldig maar, zoals mijn moeder altijd zei, overdaad schaadt. Probeer vooraf al voorbereidingen te treffen voor een cadeautjeslijst.

Het is fijn als je omgeving op de hoogte is van je wens voor duurzaam speelgoed. Op lijstje.nl kan je zelf een lijstje samenstellen met mooi duurzaam speelgoed dat je kind leuk zou vinden om te krijgen. Probeer in elke prijscategorie wat te plaatsen zodat mensen zelf kunnen kiezen wat ze willen uitgeven. En het mooie van lijstje.nl is; mensen kunnen (onzichtbaar voor de jarige) afstrepen als ze iets hebben gekocht. Zo krijg je nooit dingen dubbel. En je visite is vaak ook blij met zo’n lijstje; zo weten ze zeker dat ze iets kopen waar je blij mee bent.  Krachten bundelen is trouwens ook heel erg fijn; zo gaven wij vorig jaar ‘Stapelstein’ cadeau en deden mijn ouders daar ook een bijdrage bij. Familie/vrienden kan allemaal wat bij elkaar leggen om iets meer uit te kunnen geven. Inspireer ze vooral; vaak levert dat alleen maar iets moois op.

Er zijn prachtige duurzame speelgoedmerken die kwalitatief speelgoed produceren:
Haba – Plan Toys – Goki – Holztiger – Ostheimer – Goula – Fagus – Hevea – Wobbel – Stapelstein – Raduga Grez – Brio – Kapla en zo kan ik nog wel even doorgaan! Probeer opzoek te gaan naar een paar mooie winkels in de buurt of webshops die aandacht geven aan duurzaam speelgoed. Zo kun je je visite makkelijk doorsturen naar een winkel waar je achterstaat. Zowel digitaal als fysiek.

[ Foto: Fagus auto ] 


Tweedehands iets aanschaffen is óók echt een aanrader. Als iets net buiten budget valt zijn er vaak wel tweedehands juweeltjes die minstens zo leuk zijn. Marktplaats biedt daarvoor een fijne plek. Probeer zelf ook eens iets tweedehands te kopen voor een ander. Het is écht leuk als iets een tweede leven krijgt en er nog een ronde mee gespeeld kan worden. Ook Beresterk speelgoed (instagram) heeft prachtig tweedehands speelgoed te koop voor vriendelijke prijzen! Een aanrader om te volgen.

Afscheid nemen van speelgoed
In de aanloop naar een verjaardag kun je ook samen met je zoon/dochter alvast plaats maken voor nieuwe dingen. Waar speelt hij/zij niet meer mee? Wat mag naar een volgend kindje? Breng het naar de kringloop, zet het te koop op instagram/marktplaats en geef het speelgoed waar hij/zij niet meer naar omkijkt een tweede kans. Het is een win-win situatie; jouw kast heeft weer ruimte voor alle cadeaus die straks komen en speelgoed krijgt een tweede leven. Én je maakt je kind bewust van de waarde van speelgoed. Iets wat hij/zij niet meer leuk vindt is voor een ander kind het perfecte cadeau.
Mocht afscheid nemen lastig zijn; laat ze eerst een doos vullen met speelgoed en laat die doos een weekje in de schuur staan. Vervolgens pak je hem er weer bij en kunnen ze een definitieve keuze maken. Je kunt aangeven dat ze bijvoorbeeld nog weer 2 dingen terug mogen nemen als ze daar spijt van hebben. Zo maak je het iets makkelijker om dingen weg te doen.

Onderwerp #04 Oké, Janneke…en nu?

Duurzaam feestvieren hoeft dus écht niet zo heel moeilijk te zijn. Maar hoe begin je? Onthoud altijd; niet alles hoeft in één keer, je kunt elk jaar iets uitbreiden. Alle versiering bij elkaar is een behoorlijke investering. Maar steeds een klein beetje is ook goed én leuk; zo spaar je door de jaren heen steeds meer mooie duurzame versiering en wordt het feestvieren elk jaar weer een beetje leuker. Koop een mooie mand / box  om alles in de bewaren en zet die op een vaste plek neer!

Probeer wél cold-turkey afscheid te nemen van milieubelastende versiering. Geen ballonnenboog meer, geen plastic vlaggetjes die je na de verjaardag meteen weer weggooit. (Als je ze netjes opvouwt kun je ze overigens nog jaren gebruiken; ook duurzaam!) Probeer korte-termijn versiering zo veel mogelijk te laten. Dit is beter voor het milieu én voor jezelf, want uiteindelijk plukken we daar zelf ook de vruchten van.

Veel plezier & bedankt voor het lezen!
Lieve groet Janneke / Klein Dappertje

One thought on “Duurzaam feestvieren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *