6 tips om effectief speelgoed te shoppen bij de kringloop!

Duurzaam speelgoed kopen; wij zijn er dol op. Voor ons betekent dat dus een mix tussen nieuw duurzaam speelgoed & tweedehands speelgoed. Marktplaats, facebook & de kringloop zijn prachtige plekken voor het vinden van mooi tweedehands speelgoed. Tevens duurzaam; iets krijgt een tweede, derde of zelfs vierde leven en speelgoed dat kwalitatief sterk is kan dat ook prima aan. Maar hóé pik je nou de pareltjes tussen de troepjes uit? En hoe zorg je ervoor dat je goede keuzes maakt in wat je meeneemt? In deze korte blog geef ik een aantal tips & trucs om effectief te kringlopen!

 


Tip 1: Goed kijken!
Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat goed kijken de eerste stap is voor het ‘schatzoeken’.
Soms denk je in eerste instantie; wat een troep allemaal. Maar als je wat langer kijkt & elk object met je ogen afgaat ontdek je soms meer dan dat je in eerste instantie dacht te zien! Zo kocht ik van de week nog een prachtige houten puzzel (foto 1) die verstopt zat achter plastic speelgoed. Laat je niet direct uit het veld slaan als de schappen wat teleurstellend ogen. En soms is een tweede ronde lopen ook een goed idee. Neem even pauze van het speelgoed-schap en kom daarna nog eens terug! (& met een beetje geluk hebben ze dan ook nog weer wat nieuwe dingen neergezet!)

Tip 2: Je hebt iets gevonden, en dan?
Als je dan iets hebt gevonden wat je zint, hoe beslis je dan of je het meeneemt of laat staan?
Ik heb voor mezelf een aantal criteria opgesteld waaraan het product moet voldoen. Ik neem je even mee in mijn ‘3-stappen-eisen-lijstje’.

Eis 1: Is het nog heel? Kapot speelgoed heb je niks aan. Het is vaak minder aantrekkelijk voor kinderen en scheurtjes in plastic kunnen scherpe krassen zetten. Dus ook voor veiligheid is kapot speelgoed niet handig. Dus ; kapot en kun je het niet makkelijk repareren? Laat het staan.

Eis 2: Controleer of iets compleet is. Niks is zo vervelend als er thuis achter te komen dat bij een spel een aantal speelstenen mist of als blijkt dat een vormenstoof met 8 vormen er nog maar 5 heeft. Als iets niet compleet is laat ik het niet áltijd staan. Soms is het zo’n leuk speel element dat ik hem toch meeneem, bijvoorbeeld de vormenstoof (foto 2). Die vormenstoof mist 1 vormpje van de 8. Dat vond ik akkoord. Waren het er twee geweest dan was het me net teveel. Dus wees kritisch én realistisch. Er wordt overigens goed gespeeld met de vormenstoof dus het was een goede keuze.

Eis 3: Is het schoon of schoon te maken?
Soms is speelgoed niet goed schoongemaakt door de betreffende kringloopwinkel. Denk na of je er zelf nog een sopje aan kan geven of dat het speelgoed dat niet toelaat. (Door materiaal of bijvoorbeeld batterijen) Houten speelgoed dat er niet heel netjes meer uitziet kan ook gerust een vochtige doek gebruiken. Een sopje overleeft het niet. Dus kun je het met een vochtige doek schoonkrijgen? Neem het mee. Gaat dat het product niet redden? Laat het staan. Voorkomt spijt, geld en een hoop frustratie.

 

 Tip 3: Kritisch naar je speelgoedkast kijken ; hebben we het écht nodig?

Als het product aan alle eisen hierboven voldoet en je bent nog steeds blij met je vondst is het tijd om na te denken of het een toegevoegde waarde geeft aan je speelgoedkast. Wat betreft die vormenstoof die ik hierboven omschreef; we hadden al 3 vormenstoven staan thuis. Maar tóch heb ik hem meegenomen. Waarom? Deze vormenstoof heeft veel kleinere vormpjes en is écht al een stap verder dan de vormenstoven die we thuis al hebben. Het is dus een mooie upgrade van de ‘beginners-stoof’. Heb je dingen die je ook al ‘een-soort-van’ in huis hebt? En is het niet een mega succes? Laat het dan staan. Overmatig speelgoed in huis kan heel erg frustreren omdat je het zelf niet meer kwijt kan of omdat je kind het overzicht verliest. Wees hierin dus kritisch.

Tip 4: Merken-kennis
Vaak is het handig om een merk te googelen. Soms kom je dan meer te weten over het type speelgoed. Is het duurzaam speelgoed? Wat kost het nieuw? Prijs/kwaliteit zegt vaak ook héél erg veel. Ik hoor wel eens mensen zeggen ‘Nouja, €7,50 voor deze tweedehands houten blokken? Dat is mij écht te duur’. Maar als je weet dat duurzame & eerlijke houten blokken nieuw al snel 40 euro (of meer!) kosten is €7,50 een prachtige prijs, óók bij de kringloop. Voor merkspeelgoed ben ik altijd bereid wat extra te betalen omdat het zich vaak uitbetaalt in materiaal, in kwaliteit én in visie achter het speelgoed.

 

Tip 5. Probeer jezelf & je kleine eens te verrassen.
Vaak pak je veel hetzelfde. Omdat het je smaak is, omdat de kleuren je aanspreken of omdat je het er zelf zo gezellig uit vind zien. Maar het is soms bést leuk om iets mee te nemen wat je in eerste instantie niet zou pakken. Let op: zorg wel dat het aan alle bovenstaande eisen voldoet! We volwassenen zijn zelf bevooroordeeld door onze eigen smaak. Maar soms je eigen smaak opzij zetten en eens wat nieuws proberen kan fantastische dingen opleveren voor je kind!

Tip 6. Laat je kind iets uitzoeken
Heb je een aantal items gevonden en voldoen ze allemaal aan jouw eisen? Maar besef je je ook dat je al zoveel thuis hebt? Laat je kind kiezen als hij/zij mee is. Scheelt jou keuzestress en vaak is het meteen duidelijk wat een succes gaat worden/zijn. 

Hierbij wel een kleine side-note:  Als je je kind gewoon uit het hele assortiment laat kiezen (wat heel erg leuk is om eens te doen!) moet je ook de consequenties omarmen (haha). Voor je 't weet ligt er een glitterpaard met plastic touwhaar in je mandje. Remember: so be it! Door zijn/haar keuze te accepteren zonder commentaar laat je merken dat het kind écht zelf een keuze mag maken zonder dat jij hem/haar in een bepaalde richting probeert te sturen. Maak de keuze van je kind ook nooit belachelijk. Alles wat hij of zij kiest is goed, ongeacht of je er al 10 van hebt of dat je het niet bij zijn haar leeftijd vindt kloppen. Als hij/zij mag kiezen laat je dat dus los. Ben je hier niet goed in? Sla deze stap dan vooral over, haha!! 

Enjoy!

Lieve groet
Janneke van Klein Dappertje